Nieuws

Over NederWoon

Revolutionaire renovatie in Apeldoorn Zuid

Apeldoorn, 25-10-2018

Over ons unieke en revolutionaire renovatieproject in Apeldoorn Zuid is vandaag een leuk artikel gepubliceerd in de Stentor!

Inge Visser geeft uitleg over de totstandkoming van het stapsgewijs verduurzamen van de 192 appartementen. Hoe de renovatie wordt ervaren als appartementseigenaar vertelt Michelle Veldhuis.

Lees hieronder het door de Stentor geplaatste artikel:


Revolutionaire renovatie in Apeldoornse rivierenbuurt
In Apeldoorn-Zuid worden momenteel 192 woningen verduurzaamd. Op zich is dat niet zo bijzonder anno 2018. De totstandkoming ervan is dat echter wél.

Arnoud Heins 25-10-18,

Inge Visser staat er nog altijd een beetje versteld van. Nou lukt het ze bij NederWoon wel vaker om Verenigingen van Eigenaren (VvE) op één lijn te krijgen. Maar het gemak waarmee dat in het Apeldoornse Rivierenkwartier lukt, vertoont volgens de projectleider de gelijkenissen met een wonder.

Van G naar B
,,Normaal is het heel lastig om een hele VvE mee te krijgen. Daar gaan jaren overheen. Hier waren zes verschillende VvE's er binnen een jaar uit.'' Visser doelt op het plan om zes flats in het Rivierenkwartier flink te verduurzamen. Van energielabel G naar B. Ze geeft toe dat het vrijkomen van subsidie wel een belangrijke rol heeft gespeeld bij deze extreme eendrachtigheid.

Sterker: daardoor heeft ze de boel juist aangezwengeld. ,,Op 1 januari 2017 werd bekend dat de provincie Gelderland subsidie beschikbaar ging stellen. Vervolgens is het heel snel gegaan. Er zijn diverse vergaderingen geweest. Wettelijk is de voorwaarde dat 51 procent van een VvE akkoord moet gaan met een verbouwing. Wij hanteren 80 procent - je wilt niet dat je een minderheid hebt als er één iemand verhuist - en hier zaten we met zes verschillende VvE's op 100 procent. Ongekend. Er is voor dit project dan ook belangstelling van het hele land.''

Subsidie
Volgens Visser stelt Gelderland uiteindelijk ongeveer een ton beschikbaar. De resterende 2,3 miljoen moeten de woningeigenaren ophoesten. Die zijn in tweeën te splitsen: een belegger die de appartementen verhuurt en particuliere eigenaren.

Michelle Veldhuis maakt al zo'n twee jaar deel uit van die laatste groep. Hoewel de 26-jarige er 2780 euro voor neer moet tellen, hoefde ze niet lang na te denken: verduurzamen die handel. Ze gaat er vanuit dat die investering zich eenvoudig terugverdient. Haar woning aan de Tjonger wordt immers meer waard. Verder is de verwachting dat de energiekosten dalen, terwijl de VvE-bijdrage niet stijgt.

Ongekend warm
Omdat de werkzaamheden in haar huis een maand geleden plaatsvonden, kan ze nog niet aangeven wat de financiële effecten op korte termijn zijn. Bovendien was het de afgelopen weken ongekend warm voor de tijd van het jaar.

Eén ding staat wel vast: haar woongenot heeft een enorme boost gekregen. ,,Doordat de stalen kozijnen zijn vervangen door kunststofkozijnen heb ik 's morgens geen last meer van condens op de slaapkamerramen.''

Ze vervolgt: ,,Ook is het ideaal dat ik de verwarming nu dankzij een radiatorknop op vijf verschillende standen kan zetten. Voorheen had ik geen idee hoe hoog-ie stond.''



Uniek
Gisteren is het officiële startsein voor de derde en laatste fase van de renovatie gegeven. De daken van zes flats in de Rivierenbuurt worden gerenoveerd en voorzien van zonnepanelen. Volgens gemeentewoordvoerder Kirsten Harleman is er sprake van een uniek project. ,,Het is bijzonder dat de VvE's de handen ineenslaan op het gebied van duurzaamheid. Een dergelijke samenwerking is nog niet eerder voorkomen in Apeldoorn. Als gemeente juichen we dit soort initiatieven op het gebied van verduurzaming vanzelfsprekend toe."


Voor de digitale versie van de Stentor: https://www.destentor.nl/apeldoorn/revolutionaire-renovatie-in-apeldoornse-rivierenbuurt

renovatie_verduurzaming_nederwoon_vve_beheer_verhuur_Apeldoorn